Спането при възрастни през деня може да е знак за диабет или хипертония

Това показват резултати от изследване на Станфордския университет

28.05.2020 | 06:00 Редактор: Ивет Арабова
Спането при възрастни през деня може да е знак за диабет или хипертония

Някои възрастни хора сякаш са обърнали режима сън – бодърстване и докато през нощта будуват, през деня са постоянно унесени в дрямка. Казват, че това поведение е типично за хората в напреднала възраст. Но все пак при кои? Има и още една група хора, които спят често през деня дори когато не са се оплакали от безсъние през тъмните часове на денонощието. Вероятно, този показател е най-притеснителният относно здравето им, пише eurekalert.org.

Неотдавна американски екип представи резултати от изследването си, от които се констатира, че редовното поспиване през деня при възрастните е свързано с повишен риск от диабет тип 2, рак и хипертония.

Заключението се базира на проведена телефонна анкета сред 10 930 души, 34% от които над 65 години. Изследователите от Стандфорския универиситет, чието дело е изследването, разговорят с доброволците два пъти. При първото анкетиране 23% от хората над 65 години споделят, че изпитват сънливост през деня, след три години те били 24%, като при 41% проблемът бил хроничен.

Изследователите пресмятат, че при съобщилите за поспиване през деня при първото обаждане, рискът от диабет и високо кръвно след три години бил 2,3 пъти по-висок, а от рак – 2 пъти, в сравнение с анкетираните без изразена сънливост през деня. При споделилите, че спят често през деня и при двете анкети рискът от сърдечносъдови заболявания се оказал 2,5 пъти по-голям. 

Друга особеност, която се намира от проучването е, че при хората оплакали се от заспиване през деня на второто допитване, 50% по-често се намирали заболявания на опорно-двигателния апарат и съединителната тъкан като артрит, в сравнение с хората с обичаен циркаден ритъм. Резултатите не са с висока медицинска тежест, тъй като събирането на данни е получено чрез анкетиране на доброволно съгласили се да я дадат възрастни, а не на мониторинг на съня в клиника, но въпреки това има своята стойност, предава Puls.bg.

При подобна промяна на поведението семействата е добра да имат едно на ум и планират профилактична консултация с личния лекар и специалисти, тъй като вероятността за развитието на патологични процеси при необичайна сънливост съществува.

Изследването е ръководено от проф. д-р Морис М. Охайон, директор на Центъра за изследване на съня към Стандфордския университет и началник на отдела по психично здраве на населението.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК