Подаряват ваучер за 50 евро за ресторант на семействата във Виена

От офертата могат да се възползват 950 000 домакинства с постоянно пребиваване в града

13.05.2020 | 21:12 Редактор: Ивет Арабова
Подаряват ваучер за 50 евро за ресторант на семействата във Виена

Ядене и пиене за сметка на публичния сектор? Това скоро ще бъде възможно във Виена. Всяко домакинство от средата на юни ще получи ваучер до 50 евро от градската управа. Целта е да се подпомогне гастрономията, засегната силно от кризата с коронавируса, заяви кметът на австрийската столица Михаел Лудвиг. Заведенията в страната отварят отново в петък, съобщи сайтът "ое24“.

От офертата могат да се възползват всички 950 000 домакинства с постоянно пребиваване във Виена, обясни кметът. Едночленно домакинство ще получи бон на стойност 25 евро, а ако домакинството се състои от повече хора – ваучер за 50 евро. Те могат да бъдат използвани във всички участващи в акцията ресторанти и кафенета до края на септември. Идеята има и един недостатък – срещу тази сума не може да се консумира алкохол. Акцията стартира в средата на юни и ще струва на градския бюджет 40 милиона евро.

"Да, можем да си го позволим“, категоричен е кметът Михаел Лудвиг. Според него заведенията за обществено хранене са се справили добре през последните няколко години, за да могат да използват необходимите средства в трудни моменти. В града има 6 000 хранителни обекта с около 60 000 служители, към които се добавят и около 3 000 кафенета, предава БГНЕС.

Виенската гастрономия реализира годишно около 1,4 милиарда евро. С ваучерите виенчани ще бъдат стимулирани да посетят "своите“ кафенета, ресторанти и гостилници, като по този начин им "ударят рамо“ в тежката ситуация. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК