Художници продават картини, за да покрепят медици в дните на пандемия

Илия Бойчев е художник-любител, а синът му Пламен преподавател по изобразително изкуство

10.05.2020 | 14:18 Редактор: Юлия Христова

Семейство художници от великотърновското село Ресен продават част от творбите си, за да подкрепят медиците в борбата с Ковид-19. В продължение на един месец Илия и Пламен Бойчеви ще продават портрети на известни личности на символична цена, а събраната сума ще дарят на великотърновската болница. 

Илия Бойчев е художник-любител, а синът му Пламен преподавател по изобразително изкуство. Неведнъж семейството е подкрепяло благотворителни каузи  чрез творбите си.

"Има една сентенция, която казва, че ръка, която дава не обеднява“, казва Илия.

В ситуацията на пандемия двамата решили да продадат на символична цена портретите на известни личности, които Илия рисува през последните години, а събраната сума да дарят на великотърновската болница.

"Направих страница във Facebook и чрез нея. Седем портрета са откупени, но иначе има голям интерес. Аз се надявам поне 20 портрета да се продадат", казва Пламен.

Семейството, което е посветило живота си на изкуството казва, че съпричастността и себераздаването са ключът към справянето с всяка криза. Дори и с малко е важно всеки да помогне, а чувството, че си направил нещо добро носи освен удовлетворение, но и увереност, че няма непреодолими изпитания.

Вижте повече в репортажа на Мирела Дончева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК