Психолог: Около 40-50% от хората не се справят със стреса от изолацията

Според Панайот Рандев жените са по-устойчиви

08.05.2020 | 22:50 Редактор: Ралица Братанова
Психолог: Около 40-50% от хората не се справят със стреса от изолацията

Около 40-50% от хората не успяват да се справят със стреса от социалната изолация, което води до посттравматичен стрес. Това коментира психологът Панайот Рандев пред БНР. Според него жените чисто еволюционно са по-устойчиви в сравнение с мъжете към стрес.

“За повечето хора това е една нова ситуация - да проявяваш някакво търпение, да носиш маски. Първият проблем и предизвикателство беше да бъдем по-търпеливи. Жените са по-склонни да изпълняват препоръки от всякакъв род", казва Панайот Рандев.

Според психолога самоизолацията е била голям тест дали хората са импулсивни. Нарастващата импулсивност е проблем през последните десетилетия, което се дължи на много причини, сред които най-явни са социокултурните, икономическите и политическите причини.

“10-15% от хората показват една сериозна импулсивност. Това е лоша диагностика и прогноза, защото общества, които са импулсивни, не могат да сътворяват устойчиви неща. Те просто се движат от моментния си импулс”, казва Рандев.

Добрите качества са устойчивост, търпение, самоконтрол и тази ситуация, налагаща самоизолация, е възпитала у някои хора точно тези качества. Освен това в кризисната ситуация около 20-30% от хората са изпаднали в състояние на сериозна тревога, от която има два изхода - да се уплашим и да се сринем или да станем психически по-устойчиви.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ
преди 3 години
ХОРА не се предавайте кураж Сигнализирай за неуместен коментар