Швейцарски вестник: Генерал е герой от войната срещу Ковид-19 в България

Авторът на статията определя стратегията у нас като успех

03.05.2020 | 13:20 Редактор: Ивет Арабова

Историята на генерал Мутафчийски стигна до Швейцария. Публикация със заглавие "Генерал с две звезди е герой от войната срещу Ковид-19 в България" излезе в швейцарския всекидневник на френски език "Льо Том". Изданието коментира, че България често е определяна като най-бедната страна в ЕС, с провалена система на здравеопазване. Сега обаче се справя доста добре с коронавируса, коментира още изданието 

"Вече близо два месеца българите говорят за един-единствен човек – генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Този военен лекар с обръсната глава беше почти неизвестен, преди да бъде назначен за ръководител на "Национален щаб“, пише в статията.

Авторът определя стратегията на България за борба с коронавируса като успех. "Това, което генералът не казва, е ролята, която той лично е играл в тази стратегия, като доброволно се е заел с ролята на носителя на лоши новини и дори на "лошото ченге“. Той пръв призова българите в началото на март да се подготвят за идването на "небивало нещастие“, коментира авторът.

В публикацията, която беше споделена стотици пъти в социалните медии, се коментира и оценката на обществото. 

"Междувременно Венцислав Мутафчийски се превърна в най-противоречивия човек в страната. Уважаван от едни и отричан от други - до степен на отправяне на смъртни заплахи. В бивша комунистическа страна като България, мъжете в униформа не са сред най-популярните", пише в материала.

Материалът завършва с припомняне на ядосаната реакция на генерала след въпрос дали се води статистика колко роми са заразени.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
7 rate up comment rate down comment 1
Теди
преди 3 години
Генералът заслужава орден "Стара планина" Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
Наблюдател
преди 3 години
Според мен ние самите не се и стараем достатъчно, да се дистанцираме от това позорно, комунистическо минало. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
ееее
преди 3 години
Не може да не се спомене, че сме бивша комунистическа държава. Сигнализирай за неуместен коментар