Кога е добре да сменим предпазната си маска?

Неправилно ѝ използване също крие рискове за здравето

27.04.2020 | 23:16 Редактор: Наталия Тотева
Кога е добре да сменим предпазната си маска?

Носенето на маска е задължително на територията на страната ни до 13 май. Но неправилното ѝ използване също крие рискове за здравето. За да сме сигурни, че предпазната маска е безопасна, трябва да знаем кога да я сменим с друга.

Маската е скъсана или повредена

Маските за многократна употреба са едни от най-използваните в последните седмици. Многократните маски се перат често, гладят се или ако имат филтри – те се сменят редовно, за да бъдат безопасни. Ако забележите, че маската ви е пробита или материята ѝ е овехтяла и изтъняла на места, сменете я незабавно.

Докосвали сте я с мръсни ръце

Тъй като не виждаме микроорганизмите по повърхностите, които докосваме, ние трябва да ги приемаме като потенциално заразени и замърсени. Ето защо е много важно да си наложим самоконтрол при докосването на лицето, дори и през маската.

Ако сме с предпазна маска и сме докоснали някаква повърхност, най-вече извън дома ни, не трябва да пипаме маската, за да я наместим. 

Направена е само от един пласт

Ако носите маска от плат, която е скроена само от един пласт тъкан, трябва да знаете, че това е един от най-ненадеждните варианти за предпазване.

Полагате грижи за болен 

Когато приключите с грижите за болния си роднина или приятел трябва да смените маската си незабавно. 

Четете повече по темата на Az-jenata.bg

Снимка: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК