1.5 млн. българи без празник заради извънредното положение

Само на Цветница празнуват 367 093 българи според данните на Националния статистически институт

25.04.2020 | 17:20 Редактор: Юлия Христова
1.5 млн. българи без празник заради извънредното положение

От началото на извънредното положение досега 421 934 българи, между които и доста деца са празнували имените си дни в домашна обстановка без да споделя своя ден с гости. Към това се добавят и поне милион рожденици в условията на извънредно положение. По принци ражданията в България са разпределени поравно в годината, като лек превес имат родените през септември и октомври.Тоест ако сегашното население е от 6.9 млн. души бъде разделено на 365 дни в годината, се оказва, че средно за месец поне 500 хил. имат рожден ден, а до края на ограничителните мерки ще са се натрупали поне два месеца, съобщава "24 часа".

Само на Цветница празнуват 367 093 българи според данните на Националния статистически институт за имената на населението към края на 2019 г.

Към това трябва да добавим около 1 млн. българи, чиито рождени дни се падат в дните след обявяване на извънредното положение на 13 март, както и онези, чиито имени дни предстоят в близко време.

От мерките за социална изолация първи пострадаха всички хора, носещи имена като Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина и други, които празнуват именния си ден на Благовещение. В момента това са 19 870 българи - 9826 мъже и 10 044 жени.

На 25 март, когато се падна Благовещение, мерките за социална изолация вече бяха въведени и дори някои от тези хора да са правили парти и да са канили роднини, това при всички случаи е било в домашни условия и с минимален брой гости. Засега и споделянията в социалните мрежи сочат, че празнуването на повечето хора се изчепрва с онлайн поздравления или обаждания по телефона.

Сравнително малка - едва 6421 души, е групата на българите, носещи имена като Лазар, Лазо, Лъчо, Лъчезар, чийто празник тази година бе на 11 април. Затова пък на другия ден - Цветница в домашна обстановка се е принудила да празнува най-голямата група именици - 367 093 българи. Мъжете са само 84 344 от тях, но жените с флорални имена са 282 749. Това прави с около 40 хиляди повече от мъжете, носещи най-популярното име у нас - Иван.
На 6 май се задава Гергьовден с малко над 228 хил. именици. На 11 май е денят на св. св. Кирил и Методий с още над 40 хиляди празнуващи българи.

Ако мерките бъдат удължени, може да обхванат и празника на свети Константин и Елена, който е на 21 май, когато имен ден имат над 112 хил. Или общо към 700 хиляди души са принудени да празнуват без гости.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК