fallback

Какво да правим, за да спрем да докосваме лицето си?

Полезно е да използваме ароматни гелове и сапуни, когато мием ръцете си

09.03.2020 | 21:17 Автор: Ралица Братанова

Според изследване на Националния институт по здравеопазване на САЩ, хората докосват лицето си около 3.6 пъти на час. Това е особено опасно, когато се намираме в подобна епидемична ситуация и имаме голям шанс да се заразим с нещо. Затова лекарите препоръчват да се въздържаме от подобни действия, за да запазим здравето си.

"Отказването от този навик е много трудно, защото всички ние го правим и понякога дори не осъзнаваме, че го правим", казва д-р Ванеса Рейб пред The New York Times. 

Изглежда много трудно, но всъщност не е така. Според лекарите, има много лесни начини, с които можем да си помогнем в тази ситуация и да се спасим от микробите по ръцете ни, пише Tialoto.bg.

Ето няколко съвета:

Имайте винаги сухи кърпички в себе си

Когато почувствате желанието да се почешете по бузата или носа, или просто да наместите очилата си, използвайте суха кърпичка, а не пръстите си. 

Разберете какво ви дразни

Д-р Ванеса Рейб съветва да разберете какво предизвиква честото пипане на лицето. Когато осъзнаете причината, може да намерите решение и да ограничите допира. 

Ако усетите, че търкате очите си, защото усещате сухота, хубаво е да използвате капки. Ако използвате ръцете си, за да си почивате и да си подпрете главата, опитайте се да не го правите.

Винаги имайте нещо в ръцете си

Ако ръцете ви не участват активно в професионалните ви задължения, тогава помислете за предмети, които ще ги постоянно ще ги занимават. Например, антистрес топката е добро решение в тези ситуации. Разбира се, не трябва да забравяте често да почиствате тези обекти.

Психологът Зак Сикора казва пред The New York Times, че е хубаво да използвате ароматни гелове за ръце или сапуни. Той добавя, че по този начин ще разберете кога ръцете са твърде близо до лицето ви и веднага ще ги отдръпнете. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback