Какво да правим, за да спрем да докосваме лицето си?

Полезно е да използваме ароматни гелове и сапуни, когато мием ръцете си

09.03.2020 | 21:17 Редактор: Ралица Братанова
Какво да правим, за да спрем да докосваме лицето си?

Според изследване на Националния институт по здравеопазване на САЩ, хората докосват лицето си около 3.6 пъти на час. Това е особено опасно, когато се намираме в подобна епидемична ситуация и имаме голям шанс да се заразим с нещо. Затова лекарите препоръчват да се въздържаме от подобни действия, за да запазим здравето си.

"Отказването от този навик е много трудно, защото всички ние го правим и понякога дори не осъзнаваме, че го правим", казва д-р Ванеса Рейб пред The New York Times. 

Изглежда много трудно, но всъщност не е така. Според лекарите, има много лесни начини, с които можем да си помогнем в тази ситуация и да се спасим от микробите по ръцете ни, пише Tialoto.bg.

Ето няколко съвета:

Имайте винаги сухи кърпички в себе си

Когато почувствате желанието да се почешете по бузата или носа, или просто да наместите очилата си, използвайте суха кърпичка, а не пръстите си. 

Разберете какво ви дразни

Д-р Ванеса Рейб съветва да разберете какво предизвиква честото пипане на лицето. Когато осъзнаете причината, може да намерите решение и да ограничите допира. 

Ако усетите, че търкате очите си, защото усещате сухота, хубаво е да използвате капки. Ако използвате ръцете си, за да си почивате и да си подпрете главата, опитайте се да не го правите.

Винаги имайте нещо в ръцете си

Ако ръцете ви не участват активно в професионалните ви задължения, тогава помислете за предмети, които ще ги постоянно ще ги занимават. Например, антистрес топката е добро решение в тези ситуации. Разбира се, не трябва да забравяте често да почиствате тези обекти.

Психологът Зак Сикора казва пред The New York Times, че е хубаво да използвате ароматни гелове за ръце или сапуни. Той добавя, че по този начин ще разберете кога ръцете са твърде близо до лицето ви и веднага ще ги отдръпнете. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК