Водолаз загуби съзнание в опит за дълбочинен рекорд в ледени води

Опитът на Кристиан Редл е вдъхновяващ

22.02.2020 | 14:45 Редактор: Тодор Петров

Австрийски водолаз направи опит да постигне рекорд за най-дълбоко гмуркане в ледени води. Той не успя, но въпреки това опитът му е вдъхновяващ.

Това не беше начинът, по който трябваше да приключи последният опит на Кристиан Редл за дълбочинно гмуркане. Той беше изтеглен до повърхността на замръзналото австрийско езеро Вайсензее, след като загуби съзнание в ледените води.  

"След минута и 25 секунди усетих налягането, видях моите водолази и започнах да се изкачвам на мускули. Обикновено ме издърпват нагоре, но моите ръкавици бяха толкова хлъзгави и се пързаляха по въжето. Губех много енергия. Затова реших, че е по-добре да започна да плувам с крака и ръце нагоре. Движенията в комбинация с ниската температура на студената вода от около 2градуса, изгубих твърде много кислород и това беше причината, поради която загубих съзнание", обясни водолазът.

Един филм обръща живота на водолаза. След "Голямото синьо" Кристиан Редл вече знае какво иска да постигне и накъде го тегли сърцето. 

"На 17 години гледах "Голямото синьо". Този филм напълно промени живота ми, защото голямата ми мечта беше да стана като Жан Рено – световен рекордьор", сподели Редл. 

На 30 години той напуска работата си като инвестиционен банкер, за да се отдаде изцяло на своята страст. Вече на 43, австриецът от Корнеубург опита да направи най-дълбокото гмуркане под лед. Преди 9 години поставя първия си рекорд от 61 метра. Целта му сега беше да слезе 10 метра по-дълбоко.

Вижте повече в репортажа на Николай Грозданов.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК