Бебета, животни, пари... какво забравяме в градския транспорт?

Майка забрави дете в трамвай в София, а мъж от Стара Загора - прасе в чувал на автогарата

20.02.2020 | 22:20 Редактор: Кристина Крумова
Бебета, животни, пари... какво забравяме в градския транспорт?

Разсеяна майка забрави дете в количка в трамвай в София, а мъж от Стара Загора - прасе в чувал на автогарата. За куриозните случаи става ясно от справки за загубени вещи в градския транспорт на големите градове у нас.

В София необичайната история се разиграла преди два месеца в трамвай №22. Жената установила, че е забравила бебето, едва когато се прекачила на следващия трамвай, разказаха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) и уточниха, че благодарение на бързата реакция на ватманите случката е преминала без тежки последствия. Те са се свързали с диспечерите на ЦГМ и оттам направили връзка за изгубеното дете.

Преди време пък разсеяни, прибиращи се от чужбина родители, изморени от пътя, бяха "забравили" бебето си на летище София.

В столицата има едно бюро за изгубени вещи на площад "Възраждане", но от услугите му вече почти никой не се възползва.

Практиката за загубени вещи в столичния градски транспорт през последните години е пътниците, които намерят вещ, да я предадат на водача, който се обажда на диспечерите, а те предават информацията на call центъра на ЦГМ. Там звънят тези, които са загубили своя вещ и биват насочвани към последната спирка на съответния курс или към съответното депо или гараж, ако е минало повече време. "В повечето случаи пътниците губят телефони и документи, които и търсят. Има забравени дрехи, чадъри, шалове, но случаите са по-скоро единични", обясниха от дружеството.

В Бургас преди години чистачка намерила под седалките на автобуса от градския транспорт изгубен портфейл с 600 лева и пликче с дрога, а до тях скътана и личната карта на собственичката. Хигиенистката отворила портфейла и видяла само парите, без да подозира за наркотика. Съвестно предала портмонето в полицията, а когато униформените се заели да изследват по-старателно съдържанието, открили и пликчето с наркотика, пише "Монитор".

В момента в морския град масово в транспорта се губят телефони, таблети и дори лаптопи.

Във Варна пък има случаи на забравени домашни любимци. От общинския превозвач "Градски транспорт" разказват, че варненци са сред най-разсеяните пътници, като се е случвало да бъде забравяни и чанти със солидни суми пари. Всекидневно има десетки забравени вещи, които се предават и съхраняват в главната диспечерска служба на фирмата.

Най-много са мобилните телефони, които изпадат от джобовете на по-разсеяните пътници. Припомнят случай с немного атрактивен на външен вид телефон, който впоследствие се оказва поръчков - с клавиши за незряща възрастна жена. В друг случай имало забравена чанта, в която нещо помръдвало и се оказало, че в нея има малко кученце.

В Стара Загора всички автобуси и тролейбуси са снабдени с камери, което до голяма степен спомага бързо и безпроблемно забравени от пътници вещи да бъдат връщани обратно на собствениците им, твърди управителят на общинското дружество Димитър Авджиев.

По думите му напоследък нямало случаи на забравени ценни вещи, най-често сигналите били за изпаднали от джобовете мобилни телефони или портфейли с лични документи. Във всяка от колите има изписан телефон за връзка, вещите, които водачите или контрольорите са намерили на крайната спирка, се предават на диспечерите. Сходна е ситуацията и на централната автогара. Там обаче имат куриозна случка. Преди две години на служителите им се наложило близо седмица да отглеждат прасенце забравено в чувал, докато собственикът му не дошъл да си го потърси.

Таксиметрови водачи с дълъг стаж си припомнят, че преди време в една от колите бил забравен скъп акордеон, който така и си останал в склада на фирмата непотърсен.

Таксиджия ветеран твърди, че преди десетина години намерил на задната седалка дипломатическо куфарче, в което имало надиплени пачки с тогавашни дойче марки на огромна сума. При проверката на банкнотите в чейнджбюро се оказало, че става дума за театрален или филмов реквизит, хартийките били нелошо направени ментета.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК