Десетокласничката Айтен от Търговище рисува икони, без да е посещавала курсове

Тя ще участва на национален конкурс

13.02.2020 | 20:56 Редактор: Ивет Арабова

Самоука художничка от Търговище рисува икони, въпреки че никога не е посещавала курсове по иконография. Когато е вдъхновена, Айтен Мехмедова е в състояние да прекара часове наред с четката пред бялото платно. 

Десетокласничката от училище "Свети Седмочисленици" в Търговище се занимава с изобразително изкуство от малка. Рисува икони и картини на различна тематика. Казва, че това я успокоява и зарежда емоционално. А желанието ѝ да рисува идва още като дете. 

"Като бях на 2 годинки, прабаба ми даде един химикал и едно листче, учеше ме как да рисувам момиченце. Това ми е първият спомен и оттогава на 3 годинки ходих на рисуване в самата детска градина и просто не съм спирала да рисувам", споделя тя.

Айтен разказва, че идеите и желанието ѝ да рисува идват спонтанно. Младата художничка скоро е завършила икона с лика Христос. Именно с нея, и по препоръка на учителката по изобразително изкуство, ще участва в национален конкурс. 

"Това е третата икона, която прави на Исус Христос, първата беше на Богородица, втората на Св. Трифон, изобщо много твори, със силен замах на четката, с много талант, което е голяма рядкост", каза учителката ѝ Силвия Малинова.

Айтен все още не е решила дали ще продължи с рисуването като професия или то ще остане само хоби. Казва, че с времето ѝ се случват много неща и така опознава себе си. 

Айтен също има мечти. Част от тях са на картините й. Десетокласничката получава разбиране и подкрепа от страна на родителите си. За да развие таланта си, по настояване на баща ѝ тя вече посещава школата по изобразително изкуство в града. 

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК