Египетски художник пренася Народния театър в "Обеля"

Българи и роми се обединиха в името на изкуството

31.12.2019 | 21:15 Редактор: Кристина Крумова

Народният театър се пренесе в "Обеля" благодарения на египетски художник. От месеци група млади хора дават нов живот на сивеещи трафопостове в крайните квартали на София. Как българи и роми се обединиха в името на изкуството и какво мотивира чужденци да рисуват български народни носии? 

Идеята се ражда спонтанно, а неин създател е Пламен Бешков от фондация "Open space". Целта е крайните квартали да станат малко по-цветни. 

"Аз съм роден тук в "Обеля". Израснал съм между тези улички на квартала и винаги, когато съм посещавал други квартали на София, включително и центъра, ми е правило впечатление как се случват много хубави неща", споделя Пламен.

Хубавите неща не закъсняват и в "Обеля". Само за няколко месеца група млади хора обединяват усилията си и успяват да изрисуват 4 трафопоста. Идеята е да вложат, както български, така и много типични ромски символи. 
И така сред носиите и мартениците в "Обеля" между сивите блокове има място и за Народния театър.

"Един от най-големите символи е изрисуван от наш доброволец, който всъщност е от Египет. Интересното е, че той не знае български, разбира се, беше запознат със сградата, много я харесва. Наистина контрастира на фона на останалите блокчета, на сивите улици, на тъмните сгради."

А от фондацията на Пламен обещават, че в бъдеще ще пренесат всичките знакови за България символи в крайните квартали на София абсолютно безвъзмездно. Защото са убедени, че сивото ежедневие може да бъде различно, нужно е малко вдъхновение и много цвят. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК