Какви са възможните причини за болки в гърба при тичане?

Твърде интензивното претоварване на гръбнака може да доведе до наистина сериозни проблеми

03.02.2020 | 21:00 Редактор: Искра Ангелова
Какви са възможните причини за болки в гърба при тичане?

Тичането е предпочитана тренировка от много хора. Тя обаче е доста натоварваща за гръбначния стълб и при неправилен подход към джогинга е много вероятно да се появят болки в гърба. 

Какво да ядем преди тичане?

Гръбнакът е носещата структура на нашето тяло. Той понася всички натоварвания при движението на тялото всеки ден. Една от ролите му е да осигури силна и стабилна основа, върху която нашите крайници да стъпят и да извършват своите движения ефикасно и безболезнено. Когато някой крайник е компрометиран при неправилно движение, гръбнакът също страда и обратното. Ако центърът на тежестта е изместен също е много вероятно да настъпят болки и проблеми в опорно-двигателния апарат, нервната система, мускулите, работата на вътрешните органи, информира az-jenata.bg.

Какви могат да бъдат възможните причини за поява на болки при тичане?

Добрата ви форма ви изневерява

Независимо дали тичате интензивно, правите лек джогинг или просто се разхождате из града, стегнатата стойка на тялото е от първостепенно значение. Ако сте отпуснати и допускате гърбът ви да се изкривява, докато се движите, вероятността да се появят болки е голяма.

За да подобрите формата и стойката си е много важно да следите за правилната позиция на гърба през целия ден и по време на тренировка. Ребрата трябва да са спуснати надолу, коремът трябва да е стегнат, за да помага в поддръжката на гръбначния стълб в неутрално положение.

Прекалявате с тренировките

Прекалено честото и твърде интензивното претоварване на гръбнака може да доведе до наистина сериозни проблеми, травми, изкривявания, нарушения в костите, ставите, сухожилията и хрущялите, което ще ви създаде допълнителни проблеми, а дори може да ви извади от нормалния ритъм за известно време.

Седалищните ви мускули са отслабени

Ако те са отслабени и в недобра форма, вероятността да са в основата на появилите се болки в гърба не е малка.

Мускулите на дупето са източник на сила за бегачите. Те отговарят за стабилността на гърба, кръста, таза и сърцевината на тялото. Когато тези мускули са слаби, могат да прехвърлят тежестта от изпълнението на дадено движение на други групи мускули, които се оказват претоварени. Поработете за стягането на мускулатурата на седалището и бедрата.

Не отделяте време за сърцевината (ядрото)

Ядро или сърцевина на тялото условно се нарича зоната, която обхваща торса, долната му част от диафрагмата надолу до тазовото дъно заедно с всички мускулни групи в него. Когато ядрото ви е достатъчно добре стегнато, вероятността да сте изложени на риск от травми и болка е по-малка.

При повишено натоварване на гръбнака не би трябвало да се появят болки, схващания, разтежения и травми, ако мускулните групи на ядрото (сърцевината) са достатъчно добре развити.

Седите твърде много

Продължителното седене действа твърде отпускащо на мускулатурата, за да може тичането да я компенсира. При "разхлабени“ мускули и сухожилия гръбнакът не може да се справи с натоварването и се появяват болки и травми. Ето защо е много важно да правите упражнения за стягане на всички групи мускули с повишен акцент върху мускулите на гърба, гърдите, горните и долните крайници, седалището, за да предотвратите такава опасност, а и за да компенсирате продължителното седене.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
рехабилитация
преди 3 години