Котешкото мъркане понижавало кръвното и пазело от сърдечен удар

Собствениците на котки са с 33% по-нисък риск от инсулт

01.02.2020 | 18:30 Редактор: Ивет Арабова
Котешкото мъркане понижавало кръвното и пазело от сърдечен удар

Смята се, че котешкото мъркане има лечебен ефект върху тялото. Мъркането освобождава ендорфини, които понижават кръвното налягане и помагат на хората да се справят с психични проблеми, включително депресия. Хората, които притежават котки, също са с намален риск от сърдечен удар. Мъркането на котките помага на сърцето да остане здраво.

В проучване се установява, че собствениците на котки са с 40% по-малка вероятност да претърпят инфаркт от тези, които никога не са притежавали този домашен любимец. В друго проучване, проведено в Минесота, се установи, че собствениците на котки, са с 33% по-нисък риск от инсулт.

Интересен факт е, че собствениците на котките са с по-ниски нива на холестерол от тези, които нямат котки.

Доказано е, че мъркането на котки е със сила между 25 и 140 Hz. Установено е още, че същата честота помага за заздравяването на счупени кости, стави и сухожилия, както и за зарастването на рани, предава Puls.bg. 

Котките помагат и при влошено състояние на горните дихателни пътища, причиняващи затруднено дишане. Факт е, че котешкото мъркане подобрява дишането на неговия стопанин.

Мъркането на котките още води до укрепване на имунната система на човека. Мъркащите приятели също допринасят за намалени нива на хормона на стреса, по-ниски нива на тревожност и по-малко чувства на самота. Те са подходящи и за деца, които страдат от аутизъм и ADHD - синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

Не на последно място по важност е фактът, че животът с котки намалява шанса от развитие на алергия при децата. Първо, защото мъркането им подобрява имунната система. И второ, защото ранният контакт с котката, намалява шанса от развитие на алергия на по-късен етап.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК