Историята на принцеса Латифа - реалността на арабските приказки?

Младата жена прави два неуспешни опита да избяга от Дубай

17.01.2020 | 21:00 Редактор: Кристина Крумова
Историята на принцеса Латифа - реалността на арабските приказки?

Принцеса Латифа бин Мохамед ал-Мактум, дъщеря на шейх Мохамед Латиф, на два пъти се опита да избяга от родината си, но не успя. Преди повече от година тя искаше тайно да напусне ОАЕ на яхта, с подкрепата на приятели от Европа. Но техният кораб беше задържан в Индийския океан, след което в продължение на почти половин година съдбата на принцеса Латифа остана неизвестна.

Момичето изчезна през пролетта на 2018 г. и почти едновременно с това в мрежата се появи видео, в което тя открито говори за причините, заради които иска да напусне страната.

От Дубай отрекоха, че държат дъщерята на шейха в страната насила, но в същото време не ѝ позволиха да общува с външния свят. Едва в края на 2018 г. Латифа се срещна с върховния комисар на ООН Мери Робинсън.

Историята на нейното бягство може би щеше да остане неразказана, ако не беше 40-минутното видео, публикувано онлайн.

В него Латифа говори за жестокостта на баща си, за строгите правила установени в семейството им, за опитите да избяга и трите години, прекарани в арабски затвор. В самото начало на видеоклипа принцесата изрича плашеща фраза: "Ако гледате това видео, това не е много добре. Така че или съм мъртва, или съм в много лоша ситуация".

Тя разказва за бягството на сестра ѝ Шамса през 2000 г., когато заминава на почивка в Лондон. Принцесата обяснява, че сестра ѝ избягала, защото не се чувствала свободна в Дубай. В крайна сметка, арабската приказка, която европейците си представят, е изключително далеч от суровата действителност.

Двете поддържали постоянна връзка. Латифа добавя, че най-вероятно сестра ѝ се е чувствала сама във Великобритания и продължавала да поддържа връзка с близките си, въпреки риска. Нейната свобода продължила два месеца.

Тя била отвлечена от улицата, качена в кола и закарана с хеликоптер до Франция. После упоена с наркотици била транспортирана до Дубай с частен самолет.

"Около година по-късно, когато навърших 16 години, реших да бягам, продължава разказа си Латифа. – Планирах да намеря адвокат в друга държава – например в Оман. Просто исках да отида там, да намеря адвокат и да помогна на Шамса. При най-лошия сценарий щяха да ме хванат и хвърлят в затвора. Поне щяхме да се видим".

Латифа е заловена на границата и предадена на баща ѝ.

"Върнаха ме в Дубай, а главният помощник на баща ми ме затвори по негово нареждане. Неговите момчета от отдел "Криминални разследвания" ме измъчваха. Всъщност един мъж ме държеше, а другият ме биеше. И го правеха многократно. Баща ми казал да ме бият, докато не ме убият. Така че цялата тази публична картина – как се опитва да защити правата на хората – е пълна глупост".

Не се знае как и кога възниква конфликтът между Латифа и баща ѝ.

Според принцесата тя е прекарала три години и четири месеца в затвора.

След семеен скандал, в който крещяла, че иска да види сестра си Шамса, Латифа била вкарана в болница, а след едноседмично лечение отново била върната в затвора.

"Когато излязох втория път, просто ги намразих всички. Не вярвах на никого, струваше ми се, че всички са срещу мен. Затова прекарвах много време с животни".

"През лятото на 2017 г. загубих добър приятел и това ме накара да видя колко кратък е животът ни. В него няма гаранции. Просто няма причина да чакате, докато някой дойде и промени нещо", разказва тя.

Тогава решава да планира бягството си. Но, уви, тя никога не успява. Върната е в Дубай през пролетта на 2018 г.

На среща с представител на ООН през декември 2018 г. тя се отказа от думите си, изречени във видеото. Извини се на баща си за грубите нападки, признавайки, че лъже.

А нейната история така и няма да бъде разказана докрай...

Снимка: YouTube/Free Latifa

Прочетете цялата история на tialoto.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Sinvia
преди 3 години
Очаквам да я убият. На баща и не му пука за нея. Ще я убие. Сигнализирай за неуместен коментар