Против злини: Каква е магическата сила на амулетите?

В древни времена хората са се лекували с природни средства и заклинания

11.01.2020 | 16:45 Редактор: Ралица Братанова

В древни времена, когато медицината и фармацията не са били развити, хората са се лекували с природни средства и магически заклинания. Тогава на голяма почит били лечителите и знахарите. 

Събираните с години цярове те записвали в лекарственици и така се предавали на следващото поколение. Използвали се и свитъци-амулети, които да пазят мъжете и жените от злите сили.

Амулети се изработват от дълбока древност. Познати са и в Шумер, и в Египет, и във Вавилон, и в Гърция, а също и по нашите земи. 

Вярва се, че амулетът дава сили на човека, за който се изработва. Той насочва позитивна енергия към този, който го носи и отблъсква злите сили. Затова трябва да се насити със символика, която да усили защитните му свойства.

В миналото, когато детската смъртност е била голяма за бременните жени и родилките са правени специални свитъци-амулети. Те са дълги поне 4-5 метра, за да могат спокойно да се увият около кръста на бъдещите майки няколко пъти. А те по седем пъти на ден трябвало да го развиват и четат молитвите написани в него. 

В четвърти век книгите изместват свитъците, но въпреки това продължават да се правят и търсят, защото придобиват магическа и защитна сила. Хората вярват, че им помагат да победят враждебния свят. 

За мъжете са изработвани специални свитъци-амулети. И когато са тръгвали на дълъг път, на търговия, или пък са отивали на съд те са слагали в пояса си малката хартийка. 

Когато става дума за злини трябва да се отбележи, че в мъжките амулетни свитъци има и защита от зла жена. 

Амулетните свитъци са част от сбирката на Центъра за славяно-византийски проучвания "Професор Иван Дуйчев". Институтът е създаден по завещанието на известният български историк, чието име носи.

Филмът "Магията на времето" може да гледате тази вечер от 19:00 часа в "Историите ON AIR" веднага след централната емисия новини.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК