Все повече фирми назначават на работа хора с увреждания

Инвалидите у нас са неактивни, защото държавата дава обезщетения и парични стимули

03.12.2019 | 22:13 Редактор: Василена Василева
Все повече фирми назначават на работа хора с увреждания

Започнаха да излизат данни за ефекта от въведените работодателски квоти, които задължават фирмите с над 50 служители да наемат определен брой инвалиди. Тези данни показват положителни сигнали, например повече от половината са тези, които са били наети през бюрата по труда през първите девет месеца. В същото време контингентът на лицата с увреждания, който е бил активиран и е намерил работа, благодарение на квотите е най-вече такъв, който вече е бил в бюрата по труда – лица, които са безработни. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria консултантът на Националната федерация на работодателите на инвалиди Йордан Димитров.

"Лошото е, че безработицата в България на хората с увреждания никога не е била голяма, сериозен е проблемът с неактивните лица с увреждания на пазара на труда, които са 100- 120 хиляди души", коментира той.

Според Димитров в момента има увеличаване на разкритите работни места за хора с увреждания, както и че безработицата намалява, което означава, че ръстът на тези работни места е за сметка на регистрираните безработни лица, които са активни.

Консултантът на Националната федерация на работодателите на инвалиди разясни по какъв начин могат да бъдат стимулирани неактивните лица.

"Първото нещо е те да бъдат намерени и да бъдат регистрирани като безработни. Няма ефективни инструменти, с които тези лица да бъдат активирани и да бъдат мотивирани да участват в пазара на труда", смята обаче Йордан Димитров.

Снимка: Reuters

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.