Онлайн пазаруването води до пристрастяване, твърдят учени

Експерти смятат, че човек развива т.нар. buying-shopping disorder

19.11.2019 | 20:38 Редактор: Юлия Христова
Онлайн пазаруването води до пристрастяване, твърдят учени

Празниците наближават, а с това идва време и за непрестанното търсене и пазаруване на подаръци. Всеки ваш близък заслужава по нещо за Коледа, независимо дали ще бъде малко или голямо. И тъй като повечето от нас нямат много време да се разхождат по магазините и да ровят за перфектния подарък, на помощ идва онлайн пазаруването.

Купуването на стоки през компютъра започва да набира все по-голяма сила. Независимо дали търсите нещо за себе си или за ваш близък и приятел, то удобството да седите на дивана вкъщи и да цъкате из интернет магазините привлича все повече хора. И докато някои пазаруват онлайн само по празници, за да избегнат лудницата в големите магазини, то други не могат да спрат да вписват адреса си за доставка.

Това поведение кара няколко учени да се запитат дали е възможно онлайн пазаруването да се причисли към човешките зависимости. Експерти от медицинското училище в Хановер твърдят, че човек развива т.нар. buying-shopping disorder (BSD). Състоянието се характеризира с невъзможността да контролираме своето желание за покупки, които в по-голяма част от случаите са необмислени, непланирани и ненужни, пише tialoto.bg.

"Време е да определим BSD като отделно психично разстройство и да започнем да споделяме повече за него чрез интернет“, казва д-р Астрид Мюлер, която е част от проучването. Според нея и нейния екип, повечето хора, които страдат от BSD често купуват повече, отколкото могат да си позволят.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК