"Жокера" стана най-печелившият филм по комикс, правен някога

Екранизацията реализира продажби за повече от 950 млн. долара в световния боксофис

12.11.2019 | 15:30 Редактор: Ралица Братанова

"Жокера" е най-печелившият филм по комикс, правен някога, като реализира продажби за повече от 950 млн. долара в световния боксофис.

Филмът разказва историята на Артър Флек, изигран от Хоакин Феникс, който се превръща в Жокера - врагът на Батман и един от най-опасните комикс злодеи, пише Investor.bg.

Продажбите на билети на "Жокера" вече надвишават 15 пъти сумата, необходима за създаването му, съобщават от Forbes, цитирани от BBC. Режисьорът Тод Филипс заснема филма с бюджет от 62,5 млн. долара, което се счита за малка сума в сравнение с много други адаптации на комикси.

Например "Отмъстителите: Краят" спечели близо 2,8 млрд. долара при бюджет от 356 млн. долара. Очаква се "Жокера" да получи номинации за наградите Оскар през 2020 г.

Филмът на Тод Филипс успява да изпревари и по-стари филми като "Батман", "Костенурките нинджа"  и "Маската" - който беше предишният най-печеливш филм, направен по комикс.

И този успех е постигнат без филмът да е излъчван в Китай – държавата с най-многобройно население в света, която би могла потенциално да добави огромен брой продажби към вече съществуващите. Киноцентровете в Китай са строги и чуждите продукции с твърде много секс или насилие могат да бъдат забранени.

"Жокера" обаче получава и критики - най-вече за начина, по който представя проблемите с психичното здраве и заради насилието, което показва. Но като цяло филмът е добре приет и от критиците, и от феновете - в момента той има рейтинг на критиката от 69% и оценка на публиката от 89%, според сайта Rottentomatoes.com.

Снимка: Warnerbros.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК