Цигуларят Васко Василев пред BG ON AIR: Музиката е всичко!

Виртуозът отново е в България за турне

11.11.2019 | 10:30 Редактор: Ралица Братанова

Виртуозният цигулар Васко Василев отново е в България - този път за грандиозно турне, в което ще потопи публиката в горещите ритми на фламенкото. 

"Единствено тази музика в момента, в който започнеш да слушаш, да я свириш, ти се засмиваш, ти се усмихваш. Тя ти носи нещо топло. Работил съм с много фламенко музиканти, отдавна имам тази страст. Бях на 15 години, когато гледах за първи път филма "Кармен" и ми направи страхотно впечатление", сподели цигуларят.

Виртуозът разказа, че прави около 30 концерта в Испания годишно, затова било "хубаво извинение" да има къща във Валенсия.

"Дилемата в семейството ми беше дали ще съм пианист или цигулар. Баща ми също беше цигулар. Когато живеехме в "Люлин", бяха открили първия супермаркет и няколко мои приятели - циганчета, ме учеха как да крада. Хванаха ме веднага, което беше много хубаво, защото оттогава не съм крал", сподели Васко Василев за детството си. 

Цигуларят е свирил за много известни личности, сред които Чаушеско и Тодор Живков. 

"За Тодор Живков съм свирил няколко пъти. Той ме попита: "Какво искаш?", а баща ми викаше отзад: "Кажи апартамент!". Аз си поисках сладолед и той ми даде цяла кофа веднага", разказа Василев.

Според него животът в Русия е най-големият му учител в живота.

"Подейства ми като изтрезвяване и връщане към истинското учене. Избягах може би от напрежението и отговорността", каза още цигуларят.

Той разказа, че мястото, на което се зарежда емоционално, е България.

"Музиката е всичко. Тя е извор на живота за мен. Помня първата си майсторска цигулка, беше от една фабрика. Безценна цигулка, на която съм свирил, е тази на Паганини. Мисля, че това е мечтата на всеки цигулар", категоричен е Василев. Той сподели, че когато бил на седем години, искал да кара трамвай. 

Цялото интервю на Теодора Георгиева с виртуоза на цигулката Васко Василев гледайте на 11 ноември в "България сутрин".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК