Виртуална разходка ни връща в Берлин преди падането на Стената

Днес от нея са останали само няколко части

01.11.2019 | 19:46 Редактор: Юлия Христова

Туристите вече мога да поемат на пътешетвие из улиците на Източен Берлин преди падането на Берлинската стена. 30 години по-късно туристите и жителите на града могат да се насладят на това преживяване, благодарение на виртуалната реалност.

9 ноември 1989 г. - олицетворението на желязната завеса - Берлинската стена, пада. С това започва и началото на края на така наречения Източен блок и Съветския съюз.

Днес от стената, служила за граница между Германската демократична република и Западен Берлин, са останали само няколко части, които напомнят за събитията отпреди 30 години. 

Въпреки десетките документални филми, трудно бихме могли да си представи живота от двете страни на границата. Тук обаче се намесват новите технологии. Компанията "Тайм Райд" предлага близо едночасовата виртуална разходка в миналото.

Чрез аудио и видео ефекти всеки желаещ може да се качи на автобус, който да го отведе до Чекпойнт Чарли - някогашния пропускателен пункт между Западен и Източен Берлин. 

Туристите могат да усетят духа на ГДР и да съпреживеят бита на хората. Създателите на вируталната реалност споделят, че са искали да пресъздадат атмосферата от миналото перфектно. А за да бъде възможно най-образователна, разходката е съпроводена от кратък урок по история. Чрез него хората се запознават със събитията след Втората световна война.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК