Успешно приключи "Експедиция 60" на МКС

Мисията беше първа за Обединените арабски емирства

04.10.2019 | 18:00 Редактор: Юлия Христова

Първи космически пробив за Обединените арабски емирства, след успешното приключване на "Експедиция 60" на Международната космическа станция. Това е втората мисия за екипажа, след като в началото на първата се наложи катапултиране на 50 километра нас Земята. 

Минути преди да потеглят обратно към Земята - астронавтът Ник Хейг, космонавтът Алексей Овчинин и първият астронавт на Обединените арабски емирства Хаза ал Мансури си взеха сбогом от борда на Международната космическа станция. Мисията им завърши успешно след като прекараха последните няколко дни, провеждайки експерименти и изпитания в орбита. 

Мисията, която продължи от 25 септември до 3 октомври, беше първа за Обединените арабски емирства и астронавта Хаза ал Мансури и стана повод за огромна гордост. Близкоизточната държава е новобранец в космическите технологии, но има за цел през 2021 година да изпрати сонда до Марс. 

Гладкото приключване на мисията се приема като успех. След като миналия октомври Овчинин и Хейг се наложи да катапултират аварийно едва няколко минути след излитането на Съюз, заради технически проблем. 

Сега Международната космическа станция остава в ръцете на руснак, американец и италианец.

Русия продължава да е монополист в изпращането на хора в Космоса, след като Съединените щати пенсионираха совалките. Лъч надежда идва от иноватора Илън Мъск, на когото НАСА са поверили задачата за създаването на подходящ космически  апарат за изпращане на хора до Международната космическа станция. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК