Урсула фон дер Лайен ще живее в офисa си, за да пести

Тя ще има жилище от 25 кв. м в сградата Берлеймон, където се намира ЕК

03.10.2019 | 22:59 Редактор: Юлия Христова
Урсула фон дер Лайен ще живее в офисa си, за да пести

Новият председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен планира да живее в малко студио в централата на институцията, която ще оглавява, съобщи говорителят ѝ, цитиран от Bloomberg. 

Въпреки че Фон дер Лайен ще печели над 25 хил. евро (27 хил. долара) на месец, тя няма да наеме апартамент в Брюксел. Вместо това бъдещата председателка на ЕК ще живее в "малко жилище“ от приблизително 25 кв. м в офис сградата Берлеймон, където се помещава Европейската комисия.

Решението ѝ цели избягването на допълнителни разходи за охрана. Това щеше да се наложи, ако тя беше избрала да живее под наем в апартамент или хотелска стая като предшественика си Жан-Клод Юнкер. Решението е и практично, тъй като германската ръководителка на Комисията няма да губи време в досадните задръствания в белгийската столица, посочи говорителят.

Европейската комисия предлага, наблюдава и прилага директивите в 28-те страни-членки на ЕС и в останалите членове на Европейската икономическа зона. Тя има правомощия да договаря споразумения за свободна търговия и да блокира сливания между големи корпорации.

Фон дер Лайен, която е майка на седем деца, ще запази семейното си жилище в Хановер, където работи съпругът ѝ. Тя е лекар по образование и живееше в офиса си в Берлин, докато беше министър на отбраната на Германия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК