Американски учени разкриха: Един облак тежи колкото 100... слона!

Oбщото тегло на едно красиво природно творение е 500 т

17.09.2019 | 22:56 Редактор: Василена Василева
Американски учени разкриха: Един облак тежи колкото 100... слона!

Колко тежи един обикновен и красив бял облак, летящ спокойно над главите на хората, се е запитала американският учен Пеги Лемън от Националния център за атмосферни явления на САЩ, пише Gismeteo.

Не след дълги проучвания тя е успяла да разгадае тази тайна, а именно – един облак тежи колкото 100 слона! Наистина неочакван резултат. Според Пеги Лемън общото тегло на едно красиво природно творение е 500 000 килограма или 500 тона. При средно тегло на един слон от 6 тона, така се получила и внушителната цифра от около 100 слона.

Представяте ли си, 100 слона летят над главите ни ежедневно и не успяват да паднат, как се случва това? Отговорът е ясен – проста математическа процедура. Облаците се състоят от капчици вода, някои от тях са толкова малки, че не могат да попаднат под въздействието на гравитацията. Облаците са много по-малко плътни от сухия въздух. За да започнат валежите и облаците да "пропаднат" на земята е нужно време и увеличение на водните частици в състава им, завършват проучването си учените от САЩ.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК