Забавянето с 5G може да струва на Apple много на китайския пазар

Компанията се опитва да се пребори с местните конкуренти Huawei Technologies Co., Oppo и Xiaomi

14.09.2019 | 10:02 Редактор: Василена Василева
Забавянето с 5G може да струва на Apple много на китайския пазар

Решението на Apple Inc. да не предложи поддръжката на най-новия стандарт за безжична връзка на новите си iPhone-и може да струва на компанията шанса да яхне най-голямата китайска вълна за смяна на смартфони от години.

Производителят на iPhone, който е единствената чуждестранна марка, която влиза в ТОП 5 в Китай, се опитва да се пребори с местните конкуренти Huawei Technologies Co., Oppo и Xiaomi, чийто по-тънки дизайни, по-сложни камери и по-евтини цени ухажват клиентите из цялата страна. Липсата на клетъчна поддръжка от пето поколение (5G) в наскоро обявеното семейство iPhone 11 няма да бъде веднага проблем, но това може да навреди на Apple в средата на 2020 г., когато анализаторите очакват пазарът на смартфони в Китай бързо да увеличи търсенето на апарати с 5G.

Според Джиа Мо, анализатор от изследователската компания Canalys, на Apple ще бъде „изключително трудно“ да запази позициите си в Китай през втората половина на следващата година. „Остава да видим дали iPhone 11 може да предложи технологични иновации, за да компенсира някои недостатъци в хардуера, като липса на поддръжка на 5G.“

Във вторник Apple представи нови iPhone-и с добавени камери, модернизирани процесори, освежен дизайн, по-добри батерии и по-бързо зареждане, но в представянето на компанията почти нямаше нещо, с което да надминава това, което конкурентите с телефони за Android вече предлагат. И все пак доставчиците на Apple преживяха силен ръст в цените на акциите си след представянето, частично обусловен от намалената начална цена на iPhone 11 - 699 долара.

Продължението на статията четете в Investor.bg

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК