Орехи, кукумявка и тоалетна: Провокативна изложба отвори врати във Варна

Тя ще може да бъде разгледана от жителите и посетителите на града до 8 септември

20.08.2019 | 21:35 Редактор: Бойко Димитров

Орехи, кукумявки и тоалетна - това са само част от експонатите на провокативна изложба във Варна. Идеята е с един обикновен предмет да се разкаже необикновена и неочаквана история. Експозицията е на Военно-историческия музей.

"Ето го и предтечата на смс-ите. Да, това са просто черупки от орехи, но всъщност по тях са се изпращали много важни съобщения от роднини на затворници във Велико Търново. Те са ги разчупвали на две, вадели са съдържанието, след което са поставяли съобщението вътре в орехите след което ги залепвали с тесто", разказва Славея Сурчева от музея. 


По време на Първата световна война български войници откриват кукумявка, кацнала на жилищна постройка. Виждат много любопитна бележка, закачена за птицата. 

"На тази бележка на развален френски език пише, че голямата офанзива ще започне на 30 май 1918 година, така всъщност кукумявката, която в България се смята за предвестник на смъртта всъщност предупреждава българските войници, че пет дни по-късно, те ще бъдат нападнати от французите", допълва Сурчева. 

В изложбата за първи път пред публика е представена и походната тоалетна на княз Александър I Батенберг. Експонатите са девет, а в няколко пана са разказани любопитни и различни истории. "Музеят – неочакван, отворен, споделен" ще може да се разгледа до 8 септември.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК