Решено: Без круизни кораби във Венеция

Правителството ще търси нови маршрути за тях

11.08.2019 | 10:30 Редактор: Юлия Христова
Решено: Без круизни кораби във Венеция

От дълги години огромните круизни кораби, които развалят пейзажа на Венеция, минавайки край Сан Марко, са нежелани от жителите на Венеция и нейните гости, които искат да се насладят на красотата й. След десетилетия на борба за премахването им, огромните лайнери най-накрая получиха забрана от италианското правителство да преминават край историческия център на града, съобщават от Financial Times.

Решението идва след като круизен кораб се сблъска с малка туристическа лодка през юни в канала Джудека. Тогава петима души бяха ранени. Същия месец друг лайнер едва избегна удара с крайбрежен ресторант, тъй като капитана му изгуби контрол над него, а времето бе лошо, пише dnes.bg.

Тези два случая разгневиха гражданите на Венеция, които за пореден път излязоха да протестират.

В сряда, министърът на транспорта на Италия Данило Тониели обяви, че големите кораби ще бъдат изместени от вече познатия маршрут, а правителството вече търси алтернативни пристанища, които да приемат круизите. Той заяви, че не иска "да вижда повече тези плаващи палати да навлизат в Джудека с всичките скандали и опасност, която носят".

Oт следващия месец круизите ще акустират на Фусина и Ломбардия, далеч от центъра на града, но все още във лагуната. 

Протестите срещу круизите започват още през 2006 година..

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК