Анорексия - болестта, която заплашва вече и шестгодишни

"Хранителните разстройства са външна проява на дълбоко скрити психични проблеми на личността", твърдят експерти

04.04.2019 | 18:25 Редактор: Зорница Костадинова
Анорексия - болестта, която заплашва вече и шестгодишни

Анорексията вече покосява и деца на шест-седемгодишна възраст. Тя е една от четирите вида хранителни разстройства. Другите три са булимията, пристъпното преяждане и орторексията – манията по здравословното хранене, заяви Дафина Йотова, лицензиран когнитивно-поведенчески консултант и училищен психолог пред "Монитор".

Тези разстройства не засягат само младите, и по-специално момичетата, каквото е общоприетото мнение. Един от последните пациенти на Йотова е 11-годишен тийнейджър с тежка анорексия. Момчето страда от манията, че е дебело, месеци след като бива изписан от болница, където лекарите спасили живота му.

„Хранителните разстройства са външна проява на дълбоко скрити психични проблеми на личността. Те засягат хора с чувство за голям перфекционизъм в професията или в училище“, обяснява Дафина Йотова. „Когато те не успеят да се справят с всичко, което са си поставили за цел, започват проблемите – безпаметно преяждане и предизвикване на повръщане за очистване или неконтролируем пристъп на преяждане. Повечето хора обаче не отчитат преяждането като болестен проблем.“

Тези разтройства са изключително тежки за лечение. Възможно е да бъдат излекувани, но да се отключат след години отново.

Психолозите използват терапия, създадена специално за хранителните разстройства от Кристофър Феърбърн, и към момента тя дава най-добри резултати в световен мащаб. Разстройствата се лекуват по схемата на италианеца Рикардо Далеграве. Тя цели да се промени поведението на пациента към храненето. Ако заболяването е в ранна фаза, специалистите успяват да се справят и без медикаменти. В противен случай в болница им се дават медикаменти за потискане на тревожността.

Прочетете повече в dnes.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК