Преди рухването на виадукта край Генуа: Властите били предупреждавани за опасността

Над 650 души, живеещи в сградите непосредствено под моста, са евакуирани

16.08.2018 | 13:59 Редактор: Велислав Филипов
Преди рухването на виадукта край Генуа: Властите били предупреждавани за опасността

Властите в Италия се опасяват, че неразрушената част от моста в Генуа може да рухне всеки момент. Затова полицията следи никой да не преминава наложения периметър за сигурност. 

Над 650 души, живеещи в сградите непосредствено под моста, са евакуирани. Скръбта на местните все повече прераства в гняв.

До 300 моста, виадукта и тунели в Италия се нуждаят от ремонти, които ако не бъдат извършени, могат да доведат до трагедии като тази в Генуа. Това твърди инженер пред авторитетното издание "Ла Република“. Близо 70% от инфраструктурата на страната е на най-малко 40 години. Местните пък признават - страхували са се да минават по моста Моранди, който е треперел от натоварения трафик. 

Италианското правителство нареди проверка на всички мостове и тунели в страната. Започна процедура за отнемане на концесията и налагане на глоби от 150 милиона евро на компанията, отговаряла за поддръжката на магистралата. Министърът на транспорта призова и за оставки на мениджърите на дружеството. Оттам обаче твърдят, че нямат вина за трагедията.

През 2013 година партията на Луиджи ди Майо блокира плановете за строеж на нова магистрала. Тя е трябвало да облекчи трафика по моста Моранди, откъдето минават по 25 милиона превозни средства годишно. След спирането на проекта виден местен индустриалец предупреждава - до 10 години мостът ще рухне. 

Италианските власти вече започват да публикуват имената на жертвите. От една от смачканите до неузнаваемост коли е извадено тричленно семейство. Роберто и Ерсилия Пикинино тръгнали към дългоочакваната ваканция на остров Сардиния с 8-годишния си син Самуеле. 

29-годишната медицинска сестра Марта пък пътувала със своя годеник Алберто. А четирима френски младежи се били насочили към технофестивал на остров Сицилия. За партито 19-годишната Аксел Плас взела назаем колата на баща си. За нея и за останалите – Мелиса, Натан и Уилям обаче приключението завършило в бездната под моста.