Безпрецедентни надовнения и пожари във Франция, Испания и САЩ

Хиляди бяха евакуирани заради природните бедствия

10.08.2018 | 16:46 Редактор: Тодор Петров
Безпрецедентни надовнения и пожари във Франция, Испания и САЩ

Поройни дъждове причиниха огромни наводнения в Южна Франция. Заради придошлите води спасителни екипи с хеликоптери евакуираха 1600 души, включително много деца и туристи, от три къмпинга в южната част на страната. 

70-годишен германец е в неизвестност, след като караваната му била отнесена от калните води на преляла река на около 60 километра от Авиньон. Тече операция по издирването му. Местните власти съобщиха, че няколко души са получили леки наранявания. Издадено е предупреждение за опасност от наводнения в няколко департамента в централната и югоизточната част на Франция. 

Заради огромен пожар, бушуващ в непосредствена близост до испанския град Валенсия, властите наложиха превантивна евакуцията на жителите на района. 2500 души вече са напуснали домовете. Пламъците избухнаха в понеделник, разгаряни от горещините и сушата.

А огнената стихия в Калифорния взе десета жертва. Загиналият е пожарникар, изпратен да помага с гасенето на пожара "Кар" в северната част на щата. На територията на Калифорния бушуват 8 пожара, които са извън контрол. 

На много места е издадено нареждане за задължителна евакуация, тъй като пламъците се приближават към жилищни райони. Остава в сила извънредното положение, обявено от губернатора Джери Браун. Властите заявиха, че голяма част от пожарите са запалени умишлено. 

Вижте още във видеото.