Макрон от Страсбург: В Европа възкръсва гражданска война!

Бойко Борисов беше номиниран за "Европейска личност на годината"

17.04.2018 | 16:26 Редактор: Тодор Петров
Макрон от Страсбург: В Европа възкръсва гражданска война!

Френският президент Еманюел Макрон с ключова реч в Страсбург за бъдещето на Европа. Въпреки очакванията, Сирия не беше акцент в изказването му.

Крайнолевите посрещнаха Макрон с плакати с надписи "Спрете войната в Сирия" и "Долу ръцете от Сирия". Но нито тези послания, нито фактът, че евродепутатите не бяха в пълен състав в пленарната зала, успяха да изкарат френския президент от равновесие.

Макрон изрази мнение, че на Стария континент възкръсва гражданска война и националният егоизъм надделява, предаде специалният пратеник на Bulgaria ON AIR в европарламента Мартина Ганчева.

Президентът на Франция погледна и отвъд Океана, където ще бъде на визита на 24 април. Макрон заяви "американският ни партньор е готов да играе самостоятелно - този модел е много мощен, но и много уязвим".

След 25-минутна реч и продължил над 2 часа дебат, Макрон демонстративно махна ръчния си часовник. Той е изключителен ценител на времето и във Франция е наричан Господаря на часовниците, заради собствения дневен ред който налага.

Премиерът Бойко Борисов беше номиниран за "Европейска личност на годината". А неотдавнашният евродепутат и външен министър Ивайло Калфин се озова в краткия списък на европейския парламент за поста генерален директор на Европейската служба за борба с измамите.

Висока оценка получи и министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова, която дойде в Страсбург, за да се отчете за свършената работа до момента. Тя заяви, че страната ни е предложила нови законодателни текстове за Дъблинското споразумение. Ако те бъдат приети, България, Италия и Гърция като страни на т.нар. първа линия, ще получаваме директна финансова подкрепа заради потока от мигранти.

Лиляна Павлова коментира, че не можем да предложим бързо присъединяване на Западните Балкани към ЕС, но малко преди нея върховният представител по външа политика на Съюза Федерика Могерини обяви, че всяка държава ще бъде оценена индивидуално.

"Западните Балкани са Европа и ще бъдат част от бъдещето на Европейския съюз", заяви тя.

Вижте какво каза още Могерини: