Светът почита жертвите на арменския геноцид, дело на Османската империя

Анкара отказва на признае систематичното избиване на арменски християни

24.04.2019 | 14:55 Редактор: Иван Берберов
Светът почита жертвите на арменския геноцид, дело на Османската империя

Светът днес прекланя глава пред жертвите на арменския геноцид, извършен от Османската империя. Още снощи хиляди техни наследници излязоха по улиците на Ереван, за да отдадат почит и да отбележат годишнината.

И тази година участниците призоваха Турция да поеме отговорност и да признае, че масовите кланета са организиран и целенасочен акт. Участниците в похода носеха факли и издигаха националния флаг на Армения. 

В знак на недоволство и гняв някои от демонстрантите стигнаха по-далеч, запалвайки знамето на Турция. Репресиите срещу арменците, живеещи в пределите на Османската империя, започват в края на 19 век. 

В навечерието на 24 срещу 25 април 1915 г. младотурските власти започват акция по задържането и екзекутирането на голяма част от арменския интелектуален елит в Истанбул. С това се полага и началото на геноцида, наричан още "арменски холокост".

Само за няколко месеца изчезват приблизително 1,3 млн. души. И до днес трагичните събития отекват в съзнанието на наследниците на жертвите.

Турция признава, че голям брой от арменците, които са живеели в Османската империя, са били убити вследствие на сблъсъци с властите по време на Първата световна война. Анкара обаче оспорва броя на загиналите и категорично отказва да признае, че убийствата са систематично организирани и представляват геноцид. 

Тезата, която се поддържа от Турция е, че няма никакви доказателства за организирана кампания за унищожаване на арменските християни.

Харесайте ни във Facebook ТУК