Арменецът Давид от Несебър - жадува за България, но е без самоличност

Младият мъж попада в лагера за бежанци в Бусманци, освободен е благодарение на учителка му

02.04.2019 | 13:40 Редактор: Тодор Петров
Арменецът Давид от Несебър - жадува за България, но е без самоличност

29-годишният Давид от Несебер е роден в Армения, израснал е в България, но е без самоличност. Когато на 3 години идва в България, той е записан в паспорта на майка си и оттогава живее в Несебър без документи. 

При рутинна проверка във Варна е задържан и попада в лагера за бежанци в Бусманци. След няколко седмици в приемния дом за бежанци Давид вече е на свобода. Срещаме се след като е разговарял с миграционните власти.

"В очакване сме на официален отговор от Ереван, евентуално до края на тази седмица, който ще ми бъде предаден чрез посолството - какво желаят от мен, за да мога за да получа арменския си паспорт. След това вече да направя постъпления за получаване на легален статут в България", разказа Давид Акопян пред Bulgaria ON AIR.

Младият мъж е освободен от лагера за бежанци, благодарение на неговата учителка Ирина Велкова, която му става гарант пред миграционните власти. Давид ще живее в дома ѝ.

В Несебър се организира благотворителна кампания за набиране на средства за Давид. С парите младежът трябва да плати на Армения за това, че не е служил в казармата. 

Ако получи легален статут и остане в България, Давид иска да завърши средното си образование. Не е успял да го направи заради липсата на документи. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК