Започнаха масовите погребения след терора в Шри Ланка

Броят на загиналите достигна 310 души

23.04.2019 | 14:20 Редактор: Бойко Димитров
Започнаха масовите погребения след терора в Шри Ланка

При засилени мерки за сигурност започнаха първите масови погребения на загинали след кървавите атентати в неделя в Шри Ланка. Броят на жертвите достигна 310 души.

Поради тази причина днес е обявен ден на траур в островната държава. Паметта на загиналите бе почетена с 3-минутно мълчание, а знамената в цялата страна са спуснати наполовина. Хората пък отправиха молитви за по-бързото оздравяване на над 500-те пострадали, някои от които са в критично състояние. 

Жителите на Шри Ланка продължават да не могат да се отърсят от шока и споделят, че подобно нещо не се е случвало от гражданската война, приключила преди десетилетие. Оцелели от атаките си припомнят ужаса, преживян на най-светлия християнски празник, докато са се молели в храма, разтърсен от мощен взрив.

"Бях на службата с дъщеря ми и съпругата ми. Излязох пръв след края ѝ и чух взрива. Вътре в храма, в локви кръв, лежеше семейството ми. Опитах се да вдигна на ръце детето си и тогава разбрах, че дъщеря ми е мъртва. В краката ми бездиханна лежеше и жена ми", разказа опечaленият Судеш Колон.

Властите в Шри Ланка са задържали 40 души за съпричастност към нападенията в неделя. В полунощ влезе в сила извънредно положение на територията на цялата страна. То дава на полицията и военните извънредни пълномощия – да задържат и разпитват заподозрени, без съдебна заповед. В страната все още е блокиран достъпът до социалните мрежи – мярка, която правителството още в неделя обяви, че ще бъде временна и се въвежда с цел да се спре разпространението на фалшиви новини и дезинформация. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК