Размерът на кучето не бил критерий за агресивността му, всичко зависело от собственика

Около това мнение се обединиха Явор Гечев и Александър Георгиев

04.07.2019 | 08:25 Редактор: Ралица Братанова
Размерът на кучето не бил критерий за агресивността му, всичко зависело от собственика

Депутатите въведоха забрана за свободното пускане на кучета. За извеждане без повод ще важи за кучета с тегло над 5 килограма. 

При нарушения глобите за агресивно куче без намордник скачат десетократно - от 100 на 1000 лева, а за разхождане на куче без повод с тегло над 5 кг. предвидената глоба е 300 лева.

"Това не може да бъде правилно отношение към кучето. То може да бъде 50 килограма и пак да не е агресивно, при положение, че е възпитавано, както трябва. Агресията не произхожда само от големината му. Доколко човек се е ангажирал да възпита и контролира кучето си е от основно значение", категорично заяви кучешкият психолог Александър Георгиев в "България сутрин".

Явор Гечев от "Фондация четири лапи" изрази същото мнение и допълни, че каквито и санкции да се разписват, всичко опира до собственика на кучето. 

"Тези мерки са безсмислени. От една страна, те вече съществуват в Закона за защита на животните - всеки един собственик е задължен да не допуска домашният му любимец да остане без контрол. Забранителният подход не е добър, защото не вкарва задължение", посочи Гечев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му тези промени не акцентират върху основния проблем с кучетата, а именно липсата на контрол при развъждането, търговията и придобиването на животните. 

Кучешкият психолог обясни, че агресията при кучетата идва от това, че животното е без контрол в среда, която му е чужда. 

"Кучето по природа е хищник. Ние го вкарваме в социална среда и отговорността за това то да бъде нормално, е на хората", коментира Георгиев. 

Той допълни още, че слагането на надморник особено през летния сезон е нездравословно за домашните любимци, тъй като те се вентилират през устата си.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК