Разхождаш агресивно куче без намордник - 1000 лв. глоба!

Санкцията за животни в района на детски площадки пък скача до 500 лева

03.07.2019 | 12:53 Редактор: Зорница Костадинова
Разхождаш агресивно куче без намордник - 1000 лв. глоба!

[related_articles]

Народното събрание обсъди промените в Закона за ветеринарномедицинска дейност. Депутатите въведоха забрана за свободното пускане на кучета.

За извеждане без повод ще важи за кучета с тегло над 5 килограма. При нарушения глобите за агресивно куче без намордник скачат десетократно - от 100 на 1000 лева, а за разхождане на куче без повод с тегло над 5 кг. предвидената глоба е 300 лева. 

Глобата за животни в района на детски площадки пък скача до 500 лева. Това решиха единодушно депутатите на първо четене на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

150 от тях гласуваха "за", а 5 - "въздържали се". Очаква се да има промени в забраните, след като бъдат разгледани на второ четене.

Предложенията на ГЕРБ за промени в Закона за ветеринарномедицинска дейност идват след зачестилите инциденти и трагични случаи на ухапани от кучета хора.

"С увеличаване на санкциите смятаме, че би се увеличила и отговорността на стопаните на кучета, което ще доведе до ограничаване на инцидентите с тях", коментира депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК