Обсъждат евентуалните кандидати за председател на Европейската комисия

Сред тях са Манфред Вебер, Франс Тимерманс и Маргрете Вестегер

28.05.2019 | 18:08 Редактор: Зорница Костадинова
Обсъждат евентуалните кандидати за председател на Европейската комисия

Кой е ще заеме поста председател на Европейската комисия е най-важният въпросът след края на евроизборите? Това съобщи от Брюксел специалният пратеник на Bulgaria ON AIR Цветана Балабанова.

Преговорите започнаха минути след затварянето на изборните секции. Снощи лидерите на проевропейските сили в парламента се събраха, за да обсъдят евентуалните кандидати, а днес ще се обсъждат лидерите на всички парламентарни групи в парламента. 

През 2014 г. европейската народна партия събра от това на тези избори и тогава кандидатурата на Жан-Клод Юнкер беше доста по-ясна. 

В новия разпокъсан състав на Европейския парламент ще е по-трудно да се събере коалиция, която да подкрепи някой кандидат, а това е необходимо тъй като за да бъде одобрен председателят на Европейската комисия, е нужно мнозинство от Европейския съвет и абсолютно мнозинство от парламента. 

В момента в битката за поста са водещият кандидат на Европейската народна партия Манфред Вебер, Франс Тимерманс, Маргрете Вестегер и др. Лидерите могат да предпочетат име, оето не е било сред официалните кандидати. На първо място сред предположенията е Мишел Барние, който е водещият преговарящ за Brexit.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК