България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо е толкова важно кой ще оглави европейските институции?

Предстоят важни дебати за пакетите "Мобилност" и "Миграция", категорични са Юлиана Николова и Огнян Златев

26.05.2019 | 12:00 Редактор: Бойко Димитров
Защо е толкова важно кой ще оглави европейските институции?

Много е важно кой ще оглави Европейските парламент, комисия и съвет. Това обясниха в "Гласът за Европа" директорът на портал "Европа" Юлиана Николова и ръководителят на представителство на Европейската комисия в България Огнян Златев.

Николова бе категорична, че Европейският парламент ще има тежката задача през следващия си мандат да реши проблемите с пакета "Мобилност" и пакета "Миграция". Тя допълни, че в следващите пет години именно от Европа ще зависи в какъв свят живеем.

"В зависимост от това кои хора бъдат избрани днес и какво се разберат правителствата на държавите членки, ще имаме различен председател на Европейската комисия. Много е важно какви личности ще управляват Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския съвет. За следващият парламент останаха решенията за пакета "Мобилност" и пакета за миграцията. На новите институции им предстоят дебати по основни теми. Много е важно в какъв свят ще живеем. Това ще бъде определяно от Европа в следващите пет години", каза тя. 

Огнян Златав пък посочи, че през последния мандат Европейската комисия е успяла да свърши малко на брой, но много важни за гражданите на Съюза инициативи. 

"Мандатът на тази еврокомисия още не е завършил, но ако се направи сравнение с предишната ще видим, че един от принципите бе да се фокусират върху по-малко на брой, но по-важни инициативи. От тази гледна точка Комисията успя да придвижи напред по-голяма част от своята законодателна програма. Комисията се справи добре с това, което си бе поставила за цел. В Европейския съюз всички решения се взимат по демократичен път. Брюксел не налага нищо. Решенията там се взимат от хора, които са избрани от гражданите", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК