Българите не обичаме да разхищаваме: Нов живот за старите дрехи

Коментар на Екатерина Борисова от БЧК и Антон Гичев

13.05.2019 | 08:30 Редактор: Зорница Костадинова
Българите  не обичаме да разхищаваме: Нов живот за старите дрехи

За трета поредна година продължава кампанията на Българския червен кръст да се даде живот на старите дрехи. Даренията са нараснали почти двойно. Контейнерите са разположени в София, Пловдив, Варна и Перник. Какво се случва с дрехите след като попаднат в тях? По темата говорят Екатерина Борисова от БЧК и представителят на фирмата, работеща с Българския червен кръст - Антон Гичев.

"Инициативата стартира от Пловдив. През първата година имаше дарени над 300 000 кг дрехи, през втората бяха почти двойно, а миналата година завършихме с над 900 000", сподели Борисова. 

Тя допълни, че целта на инициативата е била да обедини обществото около дарителството и опазването на природните ресурси. И поясни, че дрехите, които не са в добро състояние, се рециклират за повторна употреба, а от останалите се прави бедствен резерв, който в случай на бедствия, аварии и кризи ще бъде раздаван целево на пострадало население.

"Практиката съществува в Западна Европа от повече от четвърт век. Имаме известно закъснение, но хубавото е, че този нов модел има почва у нас. Българите не обичаме да разхищаваме и това си проличава и по събраните количества дрехи, които се увеличават. Инициативата има много ползи - както екологични, така и социални", посочи Гичев пред Bulgaria ON AIR. 

Той обясни, че по този начин се спестява от това, че не се налага производството на нов текстил. 

"Компанията дарява финансови средства за всеки килограм дарени дрехи, които постъпват във фонда на БЧК. Основната полза от тази инициатива е, че през тези години успяхме да привлечем вниманието на медии, институции и партньори, които се присъединиха към нас", допълни още Екатерина Борисова.

 

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК