Личната история на папа Франциск: Пътят от охрана в нощен клуб до Ватикана

Истинското му име е Хорхе Марио Берголио, наричан е още Папата на народа

05.05.2019 | 14:29 Редактор: Зорница Костадинова
Личната история на папа Франциск: Пътят от охрана в нощен клуб до Ватикана

Истинското име на папа Франциск е Хорхе Марио Берголио. Роден е на 17 декември 1936 г. в аржентинската столица Буенос Айрес. Баща му - Марио, е емигрант от Италия, който заедно със семейството си бяга от режима на Бенито Мусолини през 1929 г. Майка му - Реджина, е родом от Буенос Айрес. 

Берголио е най-големият от 5 деца. Завършва химически технологии и временно работи по специалността си. Преди да стане йезуит сменя няколко поприща, като му се налага да работи дори като охрана в нощен клуб и чистач. 

На 21-годишна възраст се сблъсква с тежки здравословни проблеми - разболява се от пневмония, заради която губи част от белия си дроб. Година по-късно избира йезуитството като призвание. Учи хуманитарни науки в Чили, а после получава диплома по философия. Владее свободно испански, немски и италиански език. Преподава литература в католически университет, а след това става професор по теология.

Самият той признава, че на младини е бил влюбен в момиче и е на косъм да се откаже от религиозния си път, но любовта към Господ надделява. 

През 1993 г. е назначен като помощник-епископ на Буенос Айрес. Пет години по-късно става архиепископ. През 2001 г. папа Йоан Павел II го издига за кардинал на консисторията. 

През 2014 г. Хорхе Марио Берголио официално става папа Франциск - първият папа от южното полукълбо. Светият отец е отворен към съвременния свят и модерните технологии. Наричат го Папата на народа, толерантен е към всички религии и култури. 

Вижте цялата история във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК