fallback

Google забрани на Huawei достъпа до операционната система Android

Ударът по китайския производител е изпълнение на наложените от Тръмп санкции

20.05.2019 | 14:20 Автор: Бойко Димитров

Нов американски удар срещу китайската компания Huawei. Google забрани достъпа на телекомуникационния гигант до обновяването на операционната си система Android. Това става в изпълнение на наложените миналата седмица от Доналд Тръмп санкции.

Ударът срещу Huawei е тежък, но не и неочакван. Той означава, че новите мобилни телефони на китайския производител няма да имат достъп до популярни приложения като YouTube, Google Maps и Gmail, до онлайн магазина за приложения, както и до обновяване на системите за сигурност. Причината е, че те няма да могат да ползват новата версия на Android, която се очаква да излезе по-късно тази година. 

Всичко това обаче няма да важи за собственици на смартфони Huawei, произведени преди забраната.

В краткосрочен план анализаторите очакват много сериозни последици за втория по големина производител на телефони в света. Той вероятно няма да успее да измести Samsung от челното място по продажби догодина. Санкциите пък ще засегнат основно европейския пазар на Huawei, тъй като китайският е доминиран от местните конкуренти на Google. 

Самият азиатски гигант обаче се готви за тези забрани отдавна. Неговите смартфони вече използват процесори на собствени филиали, а от компанията твърдят, че разработват и своя операционна система. Според експертите обаче в дългосрочен план настоящите санкции ще предизвикат преосмисляне за нуждата от алтернативи на Android. 

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Репортажи
fallback