Аптечен туризъм: Проблем с нерегистрираните лекарства у нас

Медикаментите се изтеглят от пазара ни, защото цената им е прекалено ниска за производителите

07.02.2019 | 21:29 Редактор: Иван Берберов
Аптечен туризъм: Проблем с нерегистрираните лекарства у нас

Стотици пациенти с редки заболявания са принудени да купуват нужните им медикаменти от чужбина. Причината за проблема със снабдяването е, че тези лекарства не са регистрирани у нас.

Аптечният туризъм е единствената възможност да се осигури лечение с нерегистрирани лекарства. Липсата им се дължи на изтеглянето им от българския пазар заради ниската им цена и ниската печалба за производителите. 

Проблемът е, че количествата нужни за нашия пазар не са големи. За да продава оригинално лекарство фирмата производител трябва да плати таксата за регистрация от 15 хиляди лева, а ще е необходима година и половина, за да достигне такива продажби. 

След закриването на ЦФЛД в аптечни туристи ще се превърнат и родителите на деца с редки и онкологични заболявания, за които досега Фондът заплащаше нерегистрирани лекарствата. 

Въпреки обещанията, че всичко, което е плащал Фондът, ще се поеме от НЗОК, до момента не е ясно как ще се случва това.

Затова пациентските организации излизат с няколко предложения: Лекарствата да могат да се доставят и до аптеките извън болницата. В момента само болниците могат да купуват нерегистрирани лекарства. 

Процедурата е сложна, но когато става дума за домашно лечение, пациентът няма как да си вземе лекарството от болницата. Другото предложение е фирмите да са освободени от такси, когато става дума за евтини лекарства, предаде Ива Григорова.

Харесайте ни във Facebook ТУК