Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Медик: Най-голямата грешка ще е НЗОК да спре финансирането на частните болници

В България лекарствата навлизат 3-4 години по-късно, обяви д-р Стойчо Кацаров

23.01.2019 | 21:05 Редактор: Тодор Петров
Медик: Най-голямата грешка ще е НЗОК да спре финансирането на частните болници

Управителят на Здравната каса Дечо Дечев заяви, че НЗОК трябва да спре финансирането на частните болници. Според председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, това ще бъде най-голямата грешка, която може да се направи. По думите му болниците предлагат добро качество и обслужване именно защото се стремят към печалба.

"Нека да печелят лечебните заведения и да се конкурират в равни условия за нашия избор. Така пациентът ще застане в центъра на системата и само по този начин може да постигнем високо качество на по-ниска цена", обясни д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

За пореден път той се обяви за демонополизация на Здравната каса, но призна, че вече си мисли, че това няма как да се случи в нашата държава. Голяма част от хората, някои от които влиятелни, били противници на пазарната регулация в здравната система, обясни той.

"Масово хората са недоволни от здравната система. Министър Ананиев организира в края на миналата година работни групи за промяна на модела. Голяма част от становищата бяха, че не трябва да се променя сегашният модел", каза още д-р Кацаров.

В предаването "Денят ON AIR" той коментира и скандала с фалшивите ТЕЛК-решения. Разпитани бяха над 200 души от комисиите, а Прокуратурата твърди, че държавата е ощетена със стотици милиони.

"Начинът на оценяване не е добър. Разпределят се поравно едни пари, а не спрямо нуждите на хората. Цифрите са преувеличени. Пет прокурорски преписки - това ли е голямата корупция, която е довела до стотици милиони загуби", посочи д-р Кацаров.

Междувременно Румъния започна лечението на малкия Стефан, въпреки че болницата още не е получила паричния превод от България. 

"Тук има друг проблем и той е свързан с лекарството. Това лекарство е нов медикамент и е много скъпо. В България лекарствата навлизат 3-4 години, след като са започнали да се прилагат в развитите страни. Умишлено направено е, за да се спестят разходи на Здравната каса. Медицината отстъпи на заден план", коментира медикът.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК