Роми настояха за оставката на Каракачанов пред Брюксел

БСП предложи 3 промени, с които да се насърчи образованието сред малцинствената група

18.01.2019 | 19:54 Редактор: Иван Берберов
Роми настояха за оставката на Каракачанов пред Брюксел

Протест на български роми в Брюксел. Те искат оставката на военния министър Красимир Каракачанов. Днес те се събраха пред Европейския парламент в белгийската столица, за да изразят недоволството си от негативните изказвания на министъра на отбраната по адрес на ромската общност.

Недоволството на българската ромска общност се пренесе и в Брюксел. Днес на площада пред Европейския парламент в белгийската столица се събраха представители на етноса, живеещи извън пределите на България. Те излязоха на улицата в знак на протест срещу лидера на ВМРО Красимир Каракачанов и неговия заместник и евродепутат Ангел Джамбазки.

Причината и този път е острият език използван по адрес на ромите. Исканията на протестиращите варират от отстраняване от власт на двамата политици до промяна в политиката относно интеграцията на ромите в страната. Организаторите са планирали и второ шествие в неделя в германския град Кобленц.

Военният министър Красимир Каракачанов също коментира нарастващото недоволство и обвиненията, че умишлено подклажда етническо напрежение. Той обаче беше категоричен, че в случая няма място за политическа коректност. И добави, че проблем с ромския етнос в държавата има.

Недоволството на общността избухна в понеделник. Това се случи след изказване на министъра на отбраната във връзка с нападението на двама роми над военнослужещ в пловдивското село Войводино. Командосът Валентин Димов беше пребит жестоко на 6 януари от двама млади роми. Причината за агресивните действия била забележка отправена от страната на Димов. Инцидентът предизвика масови протести от страна на българи и доведе до събарянето на незаконните постройки в ромската махала във Войводино.

Казусът с ромите предизвика и спор в парламента. От БСП настояха за три промени, с които да се насърчи образованието в тази етническа група. Според "червените" това е единственият начин за интеграция. Социалистите ще внесат промени, с които да се завишат наказанията при бракове или съвместни съжителства с малолетни. 

Остро разкритикуваха и подхода на кабинета за връщането на децата в училищата. В отговор образователният министър Красимир Вълчев обясни, че ефект от мерките на държавата категорично има.