Майкъл Блумбърг дари 1,8 милиарда долара на университета "Джон Хопкинс"

Бившият кмет на Ню Йорк иска да помогне на млади таланти с ниски доходи да получат образование

19.11.2018 | 22:58 Редактор: Ивайло Николов
Майкъл Блумбърг дари 1,8 милиарда долара на университета

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг направи безпрецедентно дарение и предостави милиард и 800 милиона долара от личното си богатство на американския университет "Джон Хопкинс".

Причината за този огромен жест е желанието му да помогне на талантливи млади хора с ниски доходи да получат образование.

Дарението на Майкъл Блумбърг беше приветствано от ръководството на университета в Балтимор. Благодарение на рекордната сума ще бъдат отмени студентските заеми в началото на следващата есен. 

Също така ще бъдат предлагани стипендии на студенти с ограничени възможности, което е и основната цел на милиардера. 

Това не е първото дарение за университета. Всъщност учебното заведение е създадено благодарение на американския бизнесмен и филантроп Джон Хопкинс.

След смъртта му през 1873 година наследството му от седем милиона долара, е използвано за основаването на учебното заведение и болница.

76-годишният основател на медийната компания "Блумбърг" е сред най-богатите хора на света. Самият той е завършил "Джон Хопкинс" през 1964 година. Предприемачът е кмет на Ню Йорк от 2002 до 2013 година. 

Неотдавна в интервю за "Ню Йорк Таймс" пък той заяви, че обмисля да се кандидатира за президент на САЩ на предстоящите избори през 2020 година.

Вижте репортажа.