Командоси се събраха на състезание в памет на загиналите преди 15 г. в база "Индия"

След атака на камион-бомба загиват петима души

19.10.2018 | 18:21 Редактор: Ралица Братанова
Командоси се събраха на състезание в памет на загиналите преди 15 г. в база


20 отбора на специалните сили на полицията и НСО мерят сили в предоляване на препятстивя, стрелба с автомат и карабина и оказване на първа помощ. 

Родните командоси се събраха днес на състезание в памет на петимата български военнослужещи, загинали преди 15 години в база "Индия" в иракския град Кербала.

Стефан Драганов е един от българските военнослужещи, участвали в мисията ни в иракският град Кербала. И до днес почти ежедневно се връща към спомените си от 27 декември 2003 година, когато база "Индия“ е акакувана с камион – бомба. Тогава пред очите му умират петима негови колеги, а той самият е един от най-тежко пострадалите. 

"Нормален работен ден, като всички останали, в който попаднахме в реални бойни действия, загубихме част от екипа си, проляхме кръв. Трудно е да се преживее едно такова нещо. Благодарение на това, че предварително бях подготвен къде отивам и какво ще изпълнявам там, най-вероятно това ми помогна и да се върна обратно", сподели 
той пред Bulgaria ON AIR.

След разтърсващата трагедия, през 2004 Иван Михайлов заминава в Кербала, заедно с вторият български контингент. 15 години след трагедията Стефан и Иван продължават да са отдадени на службата. Днес и двамата се състезаваха на полигона в габровското село Мичковци, в памет на загиналите си колеги.