Броят на лекарите нараснал, но продължава недостигът на медицински сестри

В опит да се преодолее този проблем, преди 6 години започва обучение за парамедици

16.10.2018 | 19:24 Редактор: Ивайло Николов
Броят на лекарите нараснал, но продължава недостигът на медицински сестри

Недостигът на медицински сестри в страната остава сериозен. У нас в момента работят малко над 30 хиляди сестри, системата обаче има нужда от още толкова. 

Положителна новина е, че броят на другите медицински кадри расте. По данни на статистиката увеличават се лекарите практикуващи на трудов договор. През 2016 година те са били малко над 29 хиляди.

През 2017-та техният брой се увеличава на 30 хиляди. А относителният дял на младите лекари до 35 години в периода 2014г.-2016г. се увеличава с близо 44%. 

Ниско заплащане и липса на социален престиж. Това само част от причините за недостига на медицински сестри у нас. 

В опит да се преодолее този проблем, преди 6 години започва обучение за парамедици. До момента по него са обучени 400 души. Те се подготвят само за спешната помощ.

Идеята на тяхното внедряване в спешната помощ е да подпомогнат работещите в спешната помощ – лекари, фелдшери и мед. сестри. Да ги подпомагат. 

Медицинските сестри обаче са категорични, за да се реши проблема с техния недостиг, по скоро трябва да се помисли за заплатите им. 

По данни на министерството на здравеопазването – броят на медицинските сестри изявили желание да емигрират намалява. И все пак – проблемът с недостига им остава сериозен.