Археолози откриха най-голямата антична фамилна гробница в Аполония

Находката бе намерена от българо-френска мисия в местността Буджака в Созопол

16.10.2018 | 12:46 Редактор: Иван Берберов
Археолози откриха най-голямата антична фамилна гробница в Аполония

Български и френски археолози блеснаха със сензационно откритие в Созопол. При спасителни разкопки в местността Буджака беше разкрита най-голямата фамилна гробница, известна досега от проучванията на некропола на Аполония.

Археолозите разкриват гробницата докато проучват надгробна каменна могила от втората половина на IV – началото на III век пр. Хр.

Учените я наричат фамилна гробница, тъй като са погребани няколко индивида в нея. Към момента са открили четири гроба. Най-вероятно те принадлежат към една фамилия и са погребани на едно и също място, предполагат археолозите.

Гробовете са вероятно на членове на знатна аполонийска фамилия. В тях са открити гробни дарове, предимно съдове за благовония и погребални ритуали. 

Предполага се, че античната фамилия е искала да направи една голяма могила, която да се вижда от моряците, пътуващи от Византион до Черно море. Открити са и останки от погребални угощения, които се извършвали в памет на мъртвите - хляб, бадеми, смокини и маслини.

От музея в Созопол определиха археологическото откритие като успешен финал на българо-френската научно-изследователска мисия в Созопол за 2018 г., предаде Стиляна Георгиева.