Оперната прима Монсерат Кабайе си отиде на 85-годишна възраст

Тя 50 години завладява сърцата на почитателите си, но в последно време страдаше от редица заболявания

06.10.2018 | 14:37 Редактор: Ивайло Николов
Оперната прима Монсерат Кабайе си отиде на 85-годишна възраст

На 85-годишна възраст почина оперната прима Монсерат Кабайе. Неповторимото сопрано има в репертоара си повече от 125 оперни партии.

Нейният величествен глас е изпълвал залите на "Метрополитън", операта в Сан Франциско и Виена. Партнирала си е на една сцена с известните тенори Лучано Павароти и Пласидо Доминго.

Едно от най-известните ѝ участия е в песента "Барселона" - дует с великия Фреди Меркюри. Песента се превръща в емблема на олимпийските игри в Барселона през 1992 година. 

Монсерат Кабайе в продължение на 50 години завладява сърцата на почитателите си по цял свят с неповторимия си глас, в последно време страдаше от редица заболявания. 

През 2015 оперната прима беше обвинена в данъчни измами. Заради влошеното си здраве обаче съдът ѝ позволи да не присъства лично на делото в Барселона. Кабайе сключи споразумение с прокуратурата и беше осъдена да плати глоба от 254 000 евро и получи 6-месечна условна присъда, след като беше призната за виновна в пране на пари чрез офшорна компания в Андора през 2014 година. 

Преди две години тя изнесе и последния си концерт В България.